DIJAKI SREDNJE ŠOLE RAVNE OPRAVLJAJO HUMANO DELO

V današnjem času je denar sveta vladar. A žal si vsega ne moremo kupiti. Darovanje krvi ne potrebuje denarja, je ena izmed najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Tega se zavedajo tudi dijaki Srednje šole Ravne, ki so pod mojim mentorstvom prvič stopili na pot krvodajalstva v šolskem letu 2017/2018.
Na prvi seznam se je vpisalo devetnajst najpogumnejših dijakov, ki so bili pripravljeni opraviti to plemenito delo. Zdravstveni razlogi so nekaterim preprečili dejansko darovanje krvi. Končna številka se je ustavila pri desetih dijakih in nenazadnje sem tudi sama prvič prestopila prag prostovoljstva. A to so bili šele začetki. Vsako leto pridobimo večje število prostovoljcev, ki se zavedajo, da z darovano krvjo nekomu pomagaš preživeti v prometnih nesrečah, pri različnih poškodbah, premagovanju težkih bolezni … Slovenija ja samozadostna na področju oskrbe s krvjo, kljub temu vsako leto v mesecu septembru skupaj z društvom Epruvetka pripravimo za dijake 4. in 5. letnikov predavanje o krvodajalstvu in oskrbi ljudi s krvjo. Tako dijaki spoznajo osnove krvodajalstva in se morebiti nekateri vpišejo tudi na seznam potencialnih krvodajalcev. Enkrat letno v zimskih ali spomladanskih mesecih izpeljemo krvodajalsko akcijo v Splošni bolnišnici v Slovenj Gradcu, na Oddelku za transfuzijsko medicino.
Odzivi dijakov so bili pozitivni, navdušujoči in z željo pomagati pomoči potrebnim. Upam in želim si, da bi naši dijaki postali redni darovalci krvi in s tem v bodoče rešili marsikatero življenje.

Mentorica Janja Kogelnik, prof.

ŠOLSKO LETO 2019/2020

ŠOLSKO LETO 2018/2019

ŠOLSKO LETO 2017/2018